Pod kuk bb, 85320 Tivat  +382 32 672 262
ME EN RU

Restaurativna stomatologija

Moderni trendovi u stomatologiji nalažu upotrebu estetskih adhezivnih materijala u boji zuba kako bi se u potpunosti zadovoljila estetika i funkcija.

Restaurativna stomatologija je jedna od osnovnih grana u stomatologiji i bavi se nadoknadom čvrstih zubnih tkiva odgovarajućim stomatološkim materijalima. Različiti faktori mogu da dovedu do gubitka zubnog tkiva. U praksi, najčešće se radi zbrinjavanje zuba sa karijesnim i nekarijesnim oštećenjima različitog stepena, zbrinjavanje frakturiranih krunica zuba, zuba sa promijenjenom bojom krunica, zbrinjavanju zuba nakon završene terapije korijena zuba i slično.

U restaurativnu stomatologiju spadaju dijagnostika, liječenje zuba i nadoknada oštećenog zubnog tkiva kompozitnim ispunama. U Dentaluxu koristimo najkvalitetnije materijale koji omogućavaju idealnu estetsku rekonstrukciju oštećenih i oboljelih zuba: kompoziti, glasjonomeri, kompomeri.

Karijes je najčešći stomatološki problem, a podrazumijeva razarenje tvrdih zubnih tkiva i stvaranje šupljine u zubu. Mikroorganizmi, sastav pljuvačke, loša higijena usne duplje, raspored i oblik zuba doprinose nastanku karijesa. Redovne posjete stomatologu, u mnogome pomažu ranom otkrivanju karijesa i njegovom gotovo bezbolnom saniranju.